Popular Post

assalamualaikum. ! :D hai hai hai :)


antara perkara yang lia tak tau malu nak buat ! hahahah. ni lia tebalkan muka tau nak 
rakam , ni pun lepas beberapa kali rakam. muahahahha ( sorry tak leh play )
tak tau nape -,-". kalau korang gigih nak tengok juga pegi SINI ( tapi kena friend dengan lia dulu la) ..
hahahahhahah :P

2 more dayssss ~ 14hb 2 . ada apa dengan hari tu? lia kahwin? oh... nononono.. hahah. result keluar. dup dap dup dap dah ni. huhu T_T doakan lia taauuu :)

oke, topic for today ! MALU ! :)

apa itu malu ? lia tak sure la apa yang kamus dewan bahasa, google atau apa2 yang seangkatan dengannya definisikan malu ni apa. tapi bagi lia malu ni satu perasaan yang lahir dalam diri sesorang terhadap sesuatu. dia nak buat tapi disebabkan perasaan tu dia tak buat.

dalam islam pun ALLAH ada bagitau pasal malu ni. setiap manusia ada perasaan malu tapi semua terpulang pada manusia tu macam mana dia nak tutup malu tu dan kawal malu tu. Lia pemalu ? hmm. 50-50 kot. sifat pemalu tu still ada tapi malu bertempat la.

kekadang kita ni kalau nak malu pun kena lah bertempat. jangan pulak kita nak malu nak bertanya, takut kita sesat pulak nanti. kan kan kan? lia pernah ada kawan tau, malu dia... subahanallah... PEMALU tahap gaban!! semua benda dia malu, nak jumpa lecturer , nak buat itu malu, nak tanya malu, semua malu. entah apa yang dia tak malu -,-' hahahhaha..

tapi bukan pula kita kena tak tau malu. ada certain thing yang kita kena malu. like bila kita bercakap dengan kawan lelaki, kenalah tau adab2 bila bercakap. jangan bercakap macam kita bercakap dengan kawan perempuan. JAGA ADAB. JAGA MALU ANDA. oke? jangan pula buat sesuatu yang boleh memalukan diri anda. kang buruk padahnya nanti -,-'





malu itu perlu dijaga tapi perlu kena pada tempatnya.

P/S: petang tadi masa balik dari bekerja dekat bilik PERTAMA, lia dengan syafiqah jalan kaki nak balik kolej zaba. then tetiba ada sorang abg(staff ftsm) tanya kitaorang nak gimana, lia kenal abg tu tapi tak pernah tegur pun. hahah. lia cakap la kitaorang nak balik zaba. then dia ajak kitaorang naik kereta dia, dia nak hantar. syafiqah dah macam nak tak nak je. sebab malu, lia pulak tak tau malu, cakap " boleh ke?? " ... then terus naik. hahahhaa..abg tu pun cakap, " korang bukannya tak kenal saya pun kan... " .. sepanjang jalan gi zaba tu (bukannya jauh pun FTSM dengan ZABA) , banyak soalan yang dia tanya. lia pun jawab jeee. sambil baca whatsapp akak. hahahahha.....

lia malas tahap2 gaban sebenarnye nak jalan kaki balik zaba tu yang tak tau malu naik kereta abg tu., hahahhaha... sorylah pikaaaa ~~ hee. sekarang baru rasa malu gila. muahahahha !!!!! XD

oke ?? oke ? oke?
hehhe. just nak cakap ituuu~~ muahahahah. no idea nak taip panjang2. sorry :') see ya for next entry ! ^^

Wish me luck for the result. insyaALLAH <3

Tata~
LIA~

- Copyright © hidup si Lia Bha nie ^^ - Date A Live - Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -