Popular Post


Assalamualaikum ... hai hai haiii ..




Thank You So Much Mr JUNAIDI ASMARA ,
Marketing Manager Netcarbon

ingat tak lia ada mention dalam entry blog lia semalam yang hari ni Lia dengan kawan2 Lia nak pegi NETCARBON SDN BHD untuk interview? ingat kan ...? hehe. hahh. ni nak cerita alkisah kami pegi interview petang tadi . baru balik ni . terus hadap laptop . excited sangat lepas interview company . macam mimpi pun ada . heheheh :D

kitaorang gerak pukul 2 tadi , macam biasa pegi dengan kereta Encik Kim Say Chun . our Project Manager :) Sampai sana pukul 2.35pm ... awal kami sampai -,- hehe. so , kami pun duduk dekat kedai makan bawah Netcarbon tu , tak ingat nama kedai makan tu , Chef Cook tak silap . hehe . kitaorang minum je dekat situ . bukan nak makan . hehe..


nabil pesan air bali >.< tak tau kenapa lia snap gambar minuman ni ,
mungkin sebab lia tak pernah minum air ni kot :3
hahaha



ready with our interview question :)

then , pukul 3 , kami pegi la syarikat tu ... kami disambut oleh kakak yang malam semalam juga .. kami dibawa ke satu pejabat , tempat diorang meeting kot .. awal2 tu mestilah kami semua nervous kan.. 

then masuk sorang lelaki , dia perkenal kan diri sebagai ENCIK JUNAIDI ... he really nice person . lia ingat lagi dia lah yang approach kitaorang masa kitaorang kol company diorang hari tu . 
nasib baik kitaorang ade Project Manager yang sangat fluent Englishnya , boleh lah back up kitaorang semua . heehehehe :D

alhamdullilah , interview berjalan dengan lancar ... semua yang kami tanya terjawab dengan baiknya oleh encik junaidi .

Lia share sikit ape yang kitaorang dapat dari encik junaidi k :)

1) Ciri-ciri pekerja yang diorang nak   mesti ada basic knowledge tentang apa bidang industri yang dia nak ceburi dan mestilah " care enough with the industry " . 
2) Softskill yang mereka perlukan dari seorang fresh graduate adalah berdasarkan ability sesorang tu . En Junaidi kata , kita tak boleh rungkaikan apa sebenarnya softskill tu . kira macam softskills tu subjective to be say . Softskills dalam kelas tu tak cukup menampung syarat untuk digaji , softskills tu sejauh mana kita involve kan diri dalam aktiviti luar n cari pengalaman ... ( ni lia ingat2 je . hehe)

3) kami ada tanya diorang , sama ada diorang prefer seorang pekerja yang " YES MEN " , means ikut je apa yang disuruh . EN Junaidi jawab , yes , tapi dalam beberapa situasi sahaja . bukan semua perkara perlukan sikap sebegitu .

4) Kalau seorang pekerja yang fresh graduate , buat sesuatu yang boleh menghancurkan company diorang , apa yang diorang akan buat ? En Junaidi kata company akan buat prevention daripada perkara tu berlaku. apa entah . lia tak ingat dah. haha...

5) Nabil ade tanye , kalau fresh graduate tu bagi satu penyelesaian masalah untuk company , adakah mereka akan dengar , En Junaidi kata , Why not , mereka akan bagi peluang untuk fresh graduate bagi cadangan . dan kalau cadangan itu boleh menyelesaikan masalah , diorang akan terima .

banyak lagi kami tanya , tapi tak larat lia nak cerita semua . hehhehe. kami siap rakam lagi sepanjang interview tu :) Encik Junaidi banyak bagi kami tips dan kongsi pengalaman beliau mengenai pekerjaan dalam bidang IT . dan itu sangat berguna untuk kami semua . :D hehe..
interview bejalan dalam 30 minit . selesai semua kami tangkap gambar dengan En Junaidi , dan kami di bagi peluang untuk melawat tempat diorang bekerja . 

memang best !!! :)


 

Lia tak tau sape lelaki baju kelabu tu , haha


macam best je , semua kerja depan komputer :D



abang nie tengah buat animation untuk SUPERSQUAD series .
best tengok ! :D

kejap je la kitaorang lawat .. malu juga nak lawat lama2 ... btw , kami dapat hadiah tau dari NETCARBON ! hehe :D

setiap sorang dapat goody bag ni :)



kami dapat BOOKMARK ! :D



barang2 yang ada dalam goody bag tu ;)


sebelum balik tu , sempat snap gambar lagi ! hehe :D


5 of us :)

macam best je , macam awesome je . :) alhamdullilah . syukur kepada ALLAH kerana memudahkan urusan kami . syukur alhamdullilah . lepas ni perlu risau kan satu company lagi untuk interview . sebab kami memerlukan 1 company lagi untuk di interview .

doakan kami tau !!! :)

tadi beli ni dekat seksyen 4 sebelum kami balik ukm. Lia beli satu je
tapi abg penjual tu bagi 1 lagi. hehe.
REZEKI ^^

k,lah , thats all . wish us luck for the next company !!! TQ ~ :)
tata ~
~LIA~

2 Responses so far.

  1. seronoknya. kalau izuddin pulak selalu melawat ladang je..haha

- Copyright © hidup si Lia Bha nie ^^ - Date A Live - Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -