Popular Post


assalamualaikum guys !
cewaahhh. guys gitu . heheheh :P




lia nak bagitau ni , nak bagitau ni , nak bagitau ni ... yang lia dengan kawan2 lia 4 orang lagi tengah buzy sangat2 dengan PROJECT WORKPLACE ! fuhhh~~
project ni awal2 nampak macam senang , tapi bila buat .. perrgghhhhh . :/

amende WORKPLACE nie? ohh.  workplace ni satu subject BI yang budak2 UKM wajib ambil masa tahun 2 . workplace ada dua , workplace 1 dan workplace 2 . lia ambil workplace 2 memandangkan subject sebelum ni ACOMMODATION  ( subject BI yang budak2 UKM wajib ambil masa tahun 1) dapat A- .. -,- so , terpaksa lah amik workplace 2 ni sebab syarat kena dapat accom tu A @ A- . huhu..

so , kitaorang ni ... group lia ni hahh.... 



kami buat lah tajuk REQUIREMENT NEEDED BY FRESH GRADUATED TO BE EMPLOYED BY RELATED IT COMPANIES . haaa... pehe dok? hahahha. kira macam kitaorang kene cari company la untuk buat projek ni . nampak tak IT COMPANIES tu? so means , kitaorang memang kena cari la company2 IT ni kan... huhu.. madam kami suruh cari 2 3 company . tapi nak cari 2 3 biji tu yang payah . seriously ... huhh...


7 company kami email , 5 daripada 7 tu reject kami . hmmm T_T sedihhh ... kami kol n email , memang kena reject dengan pelbagai alasan . nak salahkan diorang memang tak bolehlah kann. sebab dah memang tak boleh . huhu. dugaan2 ...


last2 , kami pun try la pegi company tu , nak bersemuka terus n try buat appointment . sebab kami bukannya nak melawat company tu , kami just nak buat interview 15-30 minit je ... huhu ...
kami pegi company tu hari ni laaa . ni nak cerita apa jadi hari ni ...

lepas tutor HCI tadi , kami terus pegi BANGI cari campony2 yang jadi sasaran kami ..  sebelum pegi tu banyak dugaan kami .. syafiqah tak dapat ikut sebab ada kelas , kim lambat bangun , nabila urus program kolej dia , afiqah pulak kena tukar baju kurung , Surat kebenaran UKM tak copy lagi , surat kebenaran  nak datang company tak print...  sabar je laaaa ~ alhamdullilah , dalam pukul 10.30am tu semua selesai n kami teruskan perjalanan keluar ... kim ( our project manager ^^ ) as driver yang membawa kami semua ... :D

sasaran pertama NETCARBON SDN BHD BANGI ,




sumber gambar : pakcik google
signboard besar diorang tu dah tukar , kami sampai tak
nampak pejabar diorang -,-

jujur cakap , kami semua tak familiar dengan jalan dekat BANGI tu ,  kim pulak driver yang baru membawa kereta , dia kata memang tak tau sangat jalan dekat bangi . tapi atas bantuan GOOGLE MAP dan HP SONY EXPERIA Z beliau , kami dapat jumpa syarikat ni ! hahah. memang kami gunakan IT sepenuhnya nak cari tempat ni ... tipu la kalau kami cakap , kami tak sesat kan ,dekat sejam juga la nak cari company ni .. haha... masa sampai dekat area2 company tu , pusing2 area situ , dalam google map dah taip " YOUR LOCATION IS ON LEFT " , kami tengok dekat kiri , takde pape pun , yang ada KEDAI MAKAN -,- .. kami pun keluar pegi dekat SHELL yang berdekatan nak try cari lagi kan.. lia n nabil pegi tanya dekat orang dalam 7 ELEVEN , mane la tau kot2 dia tau . n guess what ! Company NETCARBON tu dekat atas kedai makan tadi -,- memangggg ... urghhh ~ geram betul . hahaha. kami balik sana , and know what happen ? masa nak keluar dari SHELL tu , kami hampir2 accident , memang cuak giler -,- mungkin sebab jalan yang agak buzy time tu . kim pun tak dapat fokus . fiqa dah cakap awal2 dengan kim , slow2 , tapi kim direct je , memang dahsyat pertembungan kereta kim n kami 3 gadis yang tak kahwin lagi dalam tu berada dalam keadaan sangatlah cuak . cuba bayangkan , kim nak keluar , kereta dari arah kanan n kiri .,. first2 kami semua tengok kereta dari arah kanan n kim main redah je , tak nampak kereta dari arah kiri . tiba2 break mati sebab ada kereta dari arah kiri muncul depan kami -,- kami yang gadis2 ni tak yah cakapla , dah menjerit :3 , kim relaks je . tenangkan kami . hoho.. nasib kim pandai kawal keadaan . huhu. memang cuaaakkkkkk !!!

sampai dekat company tu , nak tau ??logo diorang kecil je dekat tepi signboard tu . yang besar , gambar kartun ni hahh..



bukan ni la signboard diorang , lia ambik 
poster ni dekat google . heheheh :D

alhamdulillah . sampai je tempat tu . kami semangat dah nak pegi sana ... :D company diorang seriously the best ! :) diorang layan kitaorang dengan sangat MESRA . :) walaupun kami datang merempuh macam tu ... hehe . ALLAH permudahkan urusan kami , akak NETCARBON tu bagi kami buat interview dengan diorang esok pukul 3 petang ! :) alhamdullilah , first try kitaorang tak menghampakan :) doakan kami esok taw ! moga progress interview kami berjalan dengan lancar . amin :)


NEXT sasaran kami , GENETEC TECHNOLOGY SDN BHD BANGI ,



sumber gambar : pak cik google la ! :)

kami dah semakin pandai menggunakan GPS n GOOGLE  MAP tu .actually bukan kami , tapi AFIQAH SALMAN . hehe. dia yang baca mind map tu n bagi arahan dengan KIM . hehe. kami sampai ke syarikat GENETEC tu dalam pukul 12.50pm ... 
kami nak pegi TEXCHEM sebenarnya sebelum tu tapi entah napa kim taip GENETEC dalam mind map tu , tak silap dia kata dekat kot GENETEC n TEXCHEM tu . entah lahh. haha. tapi kami memang cuak la nak masuk company ni sebab company ni kira besar juga macam SONY EMCS BANGI .. hehe...

kami berempat memberanikan diri masuk dalam , pegi dekat pondok guard , agak mengecewakan awal2 sebab pak guard tu kata , pekerja2 diorang keluar LUNCH and kami boleh jumpa diorang dalam 1.15pm macam tu .. kami pun keluar dari company tu , berfikir kejap nak pegi mana , n kami pun buat keputusan pegi makan dulu .

untuk pengetahuan korang , sepanjang perjalanan kami dalam kereta tu , KIM asyik nak makan MCD . haha. tapi lia n nabil tak nak makan MCD . so he has to accept that ! hahahha (evil laugh) , fiqa puasa pulak puasa hari ni , n masa kitaorang tengah nak cari2 tempat untuk mengisi perut yang kosong tu -,-  terserempak dengan kedai tepi2 jalan tu , " NASI KUKUS KLATE " ... lia pun ajak diorang makan nasi kukus je . and semua setuju , kami g la makan nasi kukus tu . hahh. nak promote ni , nasi kukus diorang memang sedap !! orang klate yang buat . hehe . especially ayam dia , sedap ! :) kim pun siap puji lagi tauuu :)  dekat mana tempat tu? tak ingat :P hehe. cari je la area bangi ni . tak silap area taman perindustrian ehh .. entahlahh. heheh :P

lepas makan tu , kitaorang gi PETRONAS dekat tempat makan tadi tu sebab nak solat zuhur ...  lepas solat ,  kami teruskan perjuangan nak jumpa orang GENETEC tu .,. jumpa pak guard kali kedua ,tapi kami bukan cakap ngan guard , tapi ngan sorang lelaki . entahlah , rasa dia incharge area pintu masuk tu kot . alhamdullilah , kami dilayan dengan mesra oleh lelaki tu .. kami bagitau tujuan kami , n lepas dia dengar semua , dia kol orang pejabat dalam company ti , MR DING tak silap ... and , kami dapat respon yang positif walaupun tak memuaskan hati sangat . kami kena hantar surat dulu , n tunggu respon dari diorang. petang tadi diorang dah kol kim n bagitau surat kami dihantar ke HUMAN RESOURCES DEPARTMENT dan sekarang kami kena tunggu jawapan dari HR pula. doakan kami dapat buat interview dekat company tu k ! sebab seriously , kami perlukan satu company je lagi . hmmm ...

pukul 2.00pm ...

LAST sasaran kitaorang , TEXCHEM PACK BANGI ..


yang ni Lia amik sendiri bukan dari pakcik GOOGLE . hehe :D

kami teruskan perjalanan pegi TEXCHEM ,... and kami still menggunakan google  map . heheh..



gambar ni lia snap semasa berada dalam kereta kim. 
time ni kami tengah cari company TEXCHEM ni ...


alhamdullilah , kami sampai dekat TEXCHEM dekat selamatnya ... again pegi dekat pak guard n explain what is our mission . alhamdullilah3 .. kami juga dilayan dengan baik oleh pak cik guard tu , agak lama kami berurusan dekat pondok guard tu , then , kim bercakap dengan seorang perempuan dalam fon guard tu , orang pejabat kot .. 
kami disuruh masuk berjumpa dengan akak tu dekat lobi n they give us this pass. 



kami disambut dengan seorang perempuan ,  .. n she greet us really well :)
rasa cuak pun hilang cakap dengan puan tu .. lupa nak tanya nama dia -,- hehe... dia kata company TEXCHEM tu not really IT COMPANY , but more to manufacturing and so on... so , dia tak dapat tolong n  dia kata kalau nak juga buat interview dia akan transfer surat kami dengan main office diorang dekat subang jaya . and , she willing to help us . puan tu kol main office tanya kan pasal project kami ...

lepas 5 minit macam tu , puan tu datang balik dan kata " agak mendukacitakan ......." hmmm.... dah tau la jawapannya kan? walaupun kami tak dapat buat interview dekat company tu , kami berpuas hati dengan layanan puan tu :) dan it an memorial experience untuk kami masuk company tu :)

kami dah tak tau nak pegi mana lagi lepas tu , sebab no idea company mana lagi nak pegi . . cari dekat google pun takde .. so , kami decide untuk balik UKM memandangkan kami semua sungguhhh PENAT...

so , malam ni .. kami kena sediakan questionnaire untuk interview esok n cari satu lagi company sebagai backup in case kami tak dapat buat interview dekat GENETEC tu ... fuhh~~ seriously , project workplace ni sangat toughhh. huhu ..

macam2 kena buat , kami kena push diri kami untuk settlekan benda ni minggu nie memandangkan minggu depan kami kena buat EVALUATION DISCUSSION . :( ... mdm kami pun dah tegur kami terlalu manja ... lambat sangat buat kerja ... adehhh ...

so , please guys ~~!!!

WISH US LUCK IN THIS 
PROJECT WORKPLACE 
COMMUNICATION II  !!!!

oke lahhh . dah panjang sangat menaip ni . hehe . lia kena fokus dengan kerja lia dahh .  bye ~~
tata ~
~LIA~

- Copyright © hidup si Lia Bha nie ^^ - Date A Live - Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -