Popular Post

assalamualaikum ... hai .. hai .. hai :D ....

kawan2 , ada sehat? hehhe ;)
hari nie puasa ke 3 . amacam ada oke? alhamdullilah :)


juadah berbuka semalam :) sikit tapi yang penting tang mee goreng tu!
hahaha. :P


oke . let me start with the story mory . semalam kan. . Lia dengan mak buka puasa mee goreng udang hasil tangan si Lia ! aceceh. hehe. *bangga sikit :3

nieee ddiaaa !!! XD



gulppp... telan air liur . puasa2 :3
walaupun line slow gila2 sekarang , Lia tetap semangat nak cerita . haha. nie first time Lia buat nasi goreng udang yang sedap . muahaha. masuk bakul angkat sendiri . :3 Lia cedok resepi ni dari pakcik google . tak ingat dah nama web tu . tapi thanks so much sebab resepi akak tue , Lia berjaya buat mee goreng yang sedap ini. hahah. :D

nak resepi dia? alaaa.. no hal... meh Lia nak kongsi . simple sangat2 ., dan bahan2nya senang untuk dicari. :D

bahan2
- mee kuning ( wajibla ada )
- cili kering/cili boh
-tepung jagung
-udang
-kunyit
-telur
-bawang merah , bawang putih , halia
- kicap ,sos cili
-telur


oke itu sahaja bahan yang diperlukan , let start bebeh. haha..

first tu , lia kupas kulit udang yang lia beli dekat pasar -_- oke yang nie tak termasuk dalam step . haha... oke2 . serius ..

firstly , goreng udang dulu . campur dengan kunyit + garam + tepung jagung . then goreng sampai garing n kekuningan . sambil2 tue , rendamkan la mee kuning tue dengan air suam , sebelum tue basuh dulu tau bagi hilang kapur2 mee tue . lepas goreng udang tue , letak tepi . owh ya , sesiapa yang nak letak telur  . gorengla telur juga . then carik2 telur tu bagi kecil :)

secondly , kupas kulit bawang merah , bawang putih dan halia. bagi potong kecil then blend. agak2 la banyak mana bawang2 tue sama banyak dengan mee yang nak digoreng. lepas tue , lia blend cili kering , sebab nak campur sekali dalam mee nanti . asingkan tau blend 1 (bawang merah + bawang putih + halia) dan blend 2 (cili kering tue) .

thirdly , start menggoreng ! masukkan blend 1 , goreng sampai pecah minyak , campurkan dengan blend 2. then , masukkan sos cili dan kicap . letakkan garam sikit  . dah masukkan semua tue . kacau la . sampai rasa macam dah mendidih sikit , baru letak mee kuning yang dah rendam tadi .

gaullah sampai sebati. dah rasa macam mee dah sebati , letaklah udang goreng dan telur tadi dalam mee. :) p/s : kalau nak letak sayur pun boleh. takda masalah ^_^


 SIAPPP !!! :D



lastly , bolehlah angkat mee untuk dihidangkan dengan air teh or apa2 air yang korang suka.

adehh. rasa macam chef tak berbayar dah nie. hahah. Lia gembira sangat sebab first time dalam hidup dapat buat mee goreng macam dekat restoran yang selalu Lia makan tue >.< muhehehee :P

oke lah . sayang2 sekalian. kebarangkalian. haha. tudiiaa. ayat.. hehe. Lia tak dapat online selalu dah lepas nie. sebab tepat 6.32pm . broadband subcriptions Lia akan menamatkan riwayatnya :( . tsskkk3x . :'( .. takpa la kan.ada hari kita berjumpa lagi. eh . salah. ada hari lia menaip lagi. hihi.

apa2 pun. selamat menjalani puasa sayang2 semuaaaaa.. hari nie Lia berbuka puasa nasi kuning lauk ikan sambal ! nyum3x . hehe ;)

p/s : Lia bukannya pakar bab2 masak nie ! hahahha :P sory kalau resepi tu tak sesedap chef yang berbayar :3

tata ~
~LIA~

One Response so far.

  1. pergh.. boleh try ni nanti.hehehe

- Copyright © hidup si Lia Bha nie ^^ - Date A Live - Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -