Popular Post

assalamualaikum ... salam sayang !





hyep !!! :D EH , dah nak masuk 10.07.2013 . siapa bufday esok? selamat hari lahir! :) heee. moga panjang umur dan dimurahkan rezeki selalu . :) AMIN . oke2 , semua tengah sibuk hantar ucapan , selamat menyambut bulan ramadhan , jangan lupa niat malam nie dekat facebook post status , dekat twitter , tak habis2 dengan #salamramadhanTo , dr pagi Lia online , sampai malam nie , asyik baca ucapan . tapi sorang pun tak nak wish dekat Lia . haha. kejam :3

Lia ambil masa sehari nak fikir , apa benda nak cerita , hmm. cari2 idea . tinnggg tonggg! hahah (peliknya bunyi) , Lia dapat idea ! :D nak cerita pasal masa kecik2 dulu kalau time bulan ramadhan Lia macam mana . hahah ..

sejujur2nya la kannnn..


Lia masa kecil dulu tak pernah puasa penuh :3 (pergh , malu nak gtaw . haha) . Lia start belajar puasa masa umur 9 tahun , yang tue masih puasa olok2 , org sabah bilang laa.. kalau dalam bahasa malaynya , puasa main2 . hahaha... siapa pernah dengar puasa setengah hari? bhaa... ya betul la tue .puasa 6 jam sahaja . dari pukul 6 pagi sampai 12 tengah., lepas zohor boleh buka puasa dah. haha. lemahnya Lia masa kecil2 dulu . itu zaman darjah 3 .

dugaan yang terhebat masa Lia kecil2 dulu adalah Lia bersekolah di sekolah cina dimana , pelajar2nya keramaian adalah cina . huhu =.=' orang2 melayu ada gak , cuma tak setanding org cina laa.. lagi satu cabaran sekolah cina nie , diorang buka kantin walaupun bulan puasa . :3 yala... cikgu2 yang cina nak makan, pelajar cina pun nak makan :3 . masa sekolah memang tahan je perut tue berbunyi . yela . kecik lagi. apa yang lia tahu? haha . :3

kalau time rehat tue , taman permainan la tempat Lia bersuka ria diwaktu ramadhan . :3 . ada juga geng puasa tapi tak ramai . masuk darjah 4 , dah boleh dah puasa sampai maghrib. hehe. cuba2 , boleh juga . alhamdullilah . tapi masa darjah 4 nie still tak puasa penuh. sebab ? tak tahan laaa tengok orang makan. sekolah pagi , balik tengah hari . panas terik :3 memang tak tahan . bukan lapar tapi haus. memang dugaan untuk Lia. haha... oke2 , masa darjah 4 nie ada satu kejadian yang Lia tak boleh lupakan sampai lah sekarang. Lia menipu. haha. jahat kan?

macam nie. masa dekat sekolah , masa tue waktu agama islam , ustaz lia cerita pasal perkara2 yang membatalkan puasa. bukan main fokus Lia mendengar . haha. yala. mana la tau ,ada yang boleh jadi modal untuk buka puasa :3 then , yes ! ada satu , nak tau ape? MUNTAH TAPI TIDAK DISENGAJAKAN , boleh batal kan puasa? hehehe... Lia pun balik rumah , pegi belakang rumah , guna jari telunjuk , masukkan dalam kerongkong , Lia cucuk sampai anak tekak . pergh . terus terburai , terluah , terkeluar , tak tau nak cakap ter apa lagi laahhh semua isi perut lia. :3 lepas ngadu ngan mak cakap muntah . tak larat nak puasa n gtau pasal ustaz gtau yang kalau muntah puasa batal. hahah :3 mak pun bagilah buka puasa . yeaahh!! masa tue happy tak terkata. muahahah .Lia buat muntah yang disengajakan tapi buat2 tak disengajakan . haha. budak2 lagi masa tue . >.<

emm. naik darjah 5 , puasa makin elok . hehe. tapi still tak suka puasa . sebab masih tak faham apa itu ramadhan dan apa itu puasa., masa darjah 5 nie , lia dah kerap solat fardhu, dah taubat sebab next year tu nak upsr. ustaz bagitau , kalau nak dapat result bagus kena solat . dan lia nie jenis senang dengar cakap ustaz . heheh. :D ikut je la. so , masa malam tue kan terawih , lia selalu pegi terawih dengan kakak2 lia n sepupu2 lia . oh ye , masa lia kecik2 dulu , lia tinggal dekat kampung pisang , kampung pisang TAWAU eh , bukan kampung pisang kak limah tue -.-" ... dekat kampung tu ada masjid tapi taklah besar sangat . tak mampu nak menampung penduduk dekat situ . so , masa nak solat terawih , memang dah kena warning awal2 tak boleh main , n budak2 kena solat dekat luar masjid (beranda masjid) :3 ... kesian , tapi tue la kenyataan utk budak kecik . lagipun budak2 mana solat -,- dtg just utk main :3 . huuhu.

masa nak solat tue , Lia selalu ambil 4 rakaat je . haha. org suruh 8 tapi Lia ambil 4 tue pun tak ambil solat isyak :3 kelakar bila ingat balik ... zaman kanak2 nak gi solat terawih . :3 .. curi selipar orang , sembunyikan selipar2 makcik2 , then kacau org solat , main2 waktu solat. haha... masa kita kecil adalah yang terbaik dan terindah dalam hidup. betul tak?

darjah 6 nothing much to say , sebab lia fokus ngan UPSR and dah agak matang sedikit . hehe. tapi still puasa tak penuh. tak tau nape -,-" tak ingat dahhh. ;3 hahah.

okelahh. .. Lia nak buat ucapan nie , ehem2 ... testing 1 2 3 . :D


salam ramadhan untuk semua , Lia doakan ramadhan kali nie lebih baik untuk anda2 semua dan diri Lia sendiri., semoga kita memanfaatkan segala keberkatan yang ada di bulan ini dan kumpul pahala banyak2 sebanyak yang mungkin. Jangan ponteng2 puasa tau ;) jaga diri . Lia nak minta maaf gak yang mesej Lia tapi tak terbalas , bukan tak nak balas , cuma ada halangan sikit , Lia tak isi kredit. heeee :D siapa yang baik hati isikan laaa. haha XD .

k,lah Lia nak off dah . jaga diri semua . hari nie sahur yang pertama , nanti sahur yang terakhir nak baca balik entry , masa tue mesti rasa cepat sangat masa berlalu :3 kan? >.<

tata~
~LIA~

One Response so far.

- Copyright © hidup si Lia Bha nie ^^ - Date A Live - Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -