Popular Post

assalamualaikum...  salam sayang...


hari nie saya nak cerita dua perkara penting... :D 

>>PONTENG + MUET<<

firstly, pasal PONTENG... 

sekadar gambar hiasan...

minggu nie minggu exam muet untk kolej kami.. sebab start esok kami dah nak speaking muet... emm... ssoo... kuliah n tutorial ada sikit gangguan... kuliah still masi boleh di teruskan .. tapi kelas tutorial semua terpaksa di batalkan sebab bilik tutorial digunakan sebagai tempat exam esok...

dan... bermulalah virus ponteng dalam kalangan pelajar kolej nie.. cuma. saya nak bagi pandangan .. bole kira pendapat dan juga nasihatla... pasal si 'pelajar2' yang selalu ponteng nie... kalau la saya di bagi peluang.. saya nak sangat tanya 'pelajar' yang suka ponteng nie .. " apa yang kamu dapat lepas ponteng? kepuasan? kesenangan? atau kamu dapat lebih banyak ilmu lepas mengumpulkan lemak dalam bilik? atau dosa sebab tak datang kelas?".. seriusla... saya benci tengok dan dengar orang ponteng nie.. terutama kawan2 saya sendiri... please la weeii... anda di kurniakan otak.. tak .. tak.. akal fikiran utk fikir yang mana baik dan mana buruk.. takkan .. perkara bodoh tue pun kamu tak boleh fikir... tiada kebaikan la.. kalau ada .. bagitau saya! huhu~~
sensitif !.. sorry to say... org2 yang ponteng nie... u are 50-50 to be success... ! why? dah tau diri tue tak pandai masi gak nak ponteng... huhu... eh... keberkatan org yang mengajar sangat5 penting tau.. terdetik jak di hati lecturer kita dorang sedih kita tak datang kelas... ilmu yang kita terima selama nie tak berkat...?

kamu.. kamu.. dan kamu.. yang sering ponteng... tak perlulah.. saya bagi nasihat panjang lebar... kamu takkan dengar pun kan? cuma.. saya nak gitau kamu... kamu dah 18 & 19 tahun.. umur yang boleh di katakan cukup matang utk menilai kebaikan dan keburukan... fikirla.. apa guna kita ponteng? takda maknanya tue ... huh... so... its just from you~~~~~~ make a think before you do something.... hopefully...:')

secondly, pasal MUET..



esok... exam muet speaking sudah... perasaanku?...

macam nie hah... takuuutt... nervousss... hehe:P

nak cerita nie apa terjadi petang tadi.. macam nie... di kolej kami buat satu program muet.. aku lupa apa nama program tue.. tapi programnya macam nie... program speaking... macam test speaking yang betul la.. lecturer kami jugak yang jadi examiners... 3 hari.. start hari nie smpai rabu... dorang buat 2 minggu.., jadi kan.. 
aku.. dengan kawan2 satu tutorialku... kak SHIRLY LUYAP, SYLVIA REMANG, MARJORIE ENTELA,... pun pegi la masa petang pukul 2 tue... sebenarnya kami tak pernah practice pun antara satu sama lain.. kan sebelum nie kami ada group masing2... :D tapi... aku cakap jujur la.. aku sayang dorang.. sebab dorang sanggup juak pegi sebab paksaanku.. haha...

sepatutnya aku pegi dengan satu group muet speaking ku.. MASNEH YOUDI dan MELINA... tapi.. 2 budak tue.. bagi alasan nak tengok movie... padahal.. ingat aku tak tau? korang sengaja kan tak nak pegi kan.. sebab korang takut... huh... soo.. aku dengan may jak yang pegi.. n tak pasal2 heret kak shirly n sylvia sekali.. hehe... thanks korang!:) luv u.. 

n.. waktu kami tngah tunggu turn tue... mcm2 dugaan aku terpaksa tempuh... dugaannya tue dari kawn2 ku juak.. liat sangat nak duduk... takut.. asyik2 rasa nak balek.. tapi aku paksa jugak duduk... sekali duduk .. paling belakang... pastu... dekat2 dah nak sampai turn...si SYLVIA buat hal plak ! mcm baby merengek nak mainan... dia pujuk berhabis aku nak balek.. dengan bahasa iban lagi tue... 'PULAI ARAM'... itula yang dia ulang berkali2 dan aku terpaksa tahan telinga dengar dia merengek... huhu... rasa macam nak meletup gak masa tue.. tapi nasibla aku sayang dia tak jadi nak gigit dia... haha...

akhirnya... dapat juak kami practice muet tadi.. mcm betul dah... itu baru testing jak.. belum yang betul2 esok.. haha... matilah kami... em... tapi masa practice speaking tadi... kami ok jak..:D alhamdulillah.. banyak juga yang di tegur .. terutamanya aku la... grammar... hehe... memang dari dulu sampai sekrang itu jak masalah ku... sabar jak la... kritikan membina bha geng...:) kami di bagi banyak sangat tips... tadi tue memang bagus sangat... kami puas hati dengan apa yang dah kami lakukan... :)))) examinersnya pun bagus... sir brian dengan madam dayang... lecturer tue baik gilaaa sioot... kami harap dapat examiners macam tu sok.. AMIN99X... sangat2 happy... 

terima kasih sahabat2 ku... :)

hari nie  kami mencipta satu kenangan yang sangat bermakna... ^^ 

kamu, kamu , dan kamu,... yang sayang saya... doakan saya esok k... saya start exam jam 7.30pagi...  insyaALLAH... saya akan buat yang terbaik... harap2 soalan yang dibagi tue senang2 jak,.... AMIN... :)

Si penulis bahagia...
~LIA~

- Copyright © hidup si Lia Bha nie ^^ - Date A Live - Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -