Popular Post

#JOMCOOL BERSAMA COOLBLOG!

Assalamualaikum dan hai semua ! πŸ˜„

"The Coolest Blog From Malaysia and Beyond" 


Korang pernah minum CoolBlog tak ? Saya adalah salah seorang peminat tegar CoolBlog sejak tahun 2012 lagi tau πŸ˜† Zaman belajar lagi saya dah mula untuk kenal - kenal dan akhirnya jatuh cinta dengan CoolBlog. Dah jadi mak orang pun masih lagi setia minum CoolBlog, tak pandang yang lain. hehe.


Aku cinta padamu, Coolblog. hehe

CoolBlog adalah minuman bercitarasakan lokal dan global dimana ia mula diperkenalkan di Malaysia pada tahun 2008 dan Singapura pada tahun 2005 dengan bermisikan memberikan produk dan servis yang berkualiti kepada pelanggan sepanjang hayat. CoolBlog juga mempunyai keistimewaan dimana ia adalah minuman  yang berasaskan "blended" atau "smoothies". CoolBlog mula diperkenalkan dengan 25 jenis perisa dan juga topping mengikut citarasa pelanggan. Setakat ini terdapat 300 lebih outlet yang terdapat di Malaysia. Hebat kan?

Gambar Ihsan CoolBlog

Ada yang tertanya-tanya tak, CoolBlog ni ada kat mana je? Haa, untuk pengetahuan korang semua. CoolBlog sekarang dah ada di setiap negeri di Malaysia. Supermarket, shopping mall, kampus, dan RNR pun ade tau! Best sangat sebab dalam perjalanan tu boleh COOL sekejap dengan CoolBlog! hihi. Kalau korang nak tahu dekat mana je CoolBlog ni ada, korang boleh semak dekat laman web CoolBlog. Tekan je link ni https://www.coolblog.com.my/outlets/ .

CoolBlog Bandar Seri Putra

Saya duduk dekat Bandar Seri Putra, memang CoolBlog ni dah jadi tempat favourite saya setiap bulan. Tambah-tambah lagi dekat je dengan rumah, memang selalu la beli. Nak cari pun senang sebab signboard CoolBlog tu pun dah cukup besar untuk kita tengok. Hiks. πŸ˜† . . Staff CoolBlog Bandar Seri Putra ni pun friendly dengan customer. CoolBlog yang diorang buat pun boleh tahan sedap tau! Rugi kalau korang tak cuba. 😊 Ni alamat CoolBlog Bandar Seri Putra, mana tahu ada yang tengah cari alamat kan ? hehe. No 3-1, Jalan Seri Putra 1/1, Bandar Baru Bangi, 43000, Selangor. 


Tengok gambar dah terliur, belum rasa lagi. hmm.

Chocolate Cofee Jelly. Nyumss!!


Favourite CoolBlog saya mestilah Chocolate Pearl sebab saya ni hantu Chocolate. hehe. Memang sejak dulu lagi suka sangat order Chocolate Pearl. Hari tu nak beli Chocolate Pearl tapi disebabkan topping pearl habis stok, saya pun order la topping Coffee Jelly. Boleh tahan gak rasa dia! Serius! Chocolate Pearl ni antara favourite klasik untuk penggemar CoolBlog macam saya tapi korang jangan tak tahu pulak, CoolBlog selalu mempelbagaikan perisa dan juga topping diorang dari semasa ke semasa. Dan semestinya CoolBlog yang diperkenalkan sangat menepati tekak orang Malaysia. Tak caye?

Rasa Rasa Malaysia dengan harga sangat berpatutan!

Perasmian Rasa Rasa Malaysia.
Gambar Ihsan Google.

Ni lah perisa RASA RASA MALAYSIA yang baru diperkenalkan oleh CoolBlog. InsyaAllah nanti saya nak cuba juga, lagi-lagi perisa durian tuu! Korang pun cuba tau! πŸ™† Selain Rasa Rasa Malaysia, CoolBlog juga telah sedia ada perisa-perisa seperti; 



Gambar Ihsan CoolBlog


Gambar Ihsan CoolBlog


Gambar Ihsan CoolBlog


Gambar Ihsan CoolBlog


Mungkin ada juga yang tertanya-tanya,

"Macam mana nak order coolblog ni?"

Buat 'first timer' yang nak mencuba coolblog ni boleh ikut 3 langkah mudah ni dekat kaunter CoolBlog okey? 

Langkah pertama : PILIH BASE

Pilih base yang korang nak.
- Teh
- Ice/ Ice Blended
- Smoothies
- Coconut

Langkah kedua: PILIH PERISA 'COOL'

Tambahan Rm1.00
  • Banana
  • Blue Coral
  • Blueberry
  • Chocolate
  • Durian
  • Green Apple
  • Honeydew

  • Kiwi
  • Lemon
  • Mango
  • Orange
  • Passion Fruit
  • Peppermint
  • Sour Plum
  • Strawberry
  • Vanilla
  • Watermelon
  • Yam

Tambahan Rm1.50
  • Black Chocolate
  • Cappucino
  • Latte
  • Matcha
  • Mocha

Langkah ketiga : PILIH TOPPINGS

Tambahan Rm1.00 untuk topping kecuali Rm0.50 untuk susu cair 

Antara topping yang ada seperti dibawah,
                              Gambar Ihsan CoolBlog

Mudah sangat! Lepas ni dah boleh cuba beli CoolBlog. Cuba satu mesti nak lagi πŸ˜„πŸ˜„ !

Hmm. Harga okey tak?

Ni nak bagitahu korang semua. Harga yang CoolBlog sangat-sangat berpatutan tau dan mampu milik. Tak kira orang bekerja ke, orang yang belajar lagi ke, saya yakin sangat korang semua boleh beli.

Murah kan? Rm4.50 jeee.

Dah lah murah, sedap, banyak pulak tu. Mana nak cari? Dekat Cool Blog je laaa πŸ˜‹πŸ˜‹ . hehe. 

Jadi kepada sesiapa yang belum pernah cuba CoolBlog kena cuba sekarang juga  Takde alasan dah kenapa tak nak cuba. Perisa yang korang suka pasti ada dan dijamin sedap!

Tunggu apa lagi?


Jom Cool Bersama CoolBlog!

Untuk segala informasi terkini atau promosi terkini, korang boleh follow rapat-rapat media sosial CoolBlog dekat bawah ni πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡

Email : info@coolblog.com.my

Selamat maju jaya CoolBlog! Support CoolBlog selalu okeyyy ❤❤. 

Terima kasih sudi baca! πŸ˜™


Yeahhhhh! Dah habis pantang!


Assalamuaalaikum semuaaaaaaaaaaa :)😍😍

Ya Allah, rasa dah bertahun tahun tak update blog ni kan. haha. I'm so sorry. πŸ˜• and yeah, I'm a mom already. hehehe. Dari start kahwin sampai dah jadi mak baru nak update. haha. Sorry tau.

So today is my last day berpantanggg. Yeahhh!!! 

Alhamdullilah. Alhamdullilah. Alhamdullilah. Lepas juga hari berpantang(walaupun byk ponteng. kahkah). Memandangkan hari last berpantang, nak share la experience pregnant dan bersalin. hehe. Saja nak share lagipun nanti bila bila dah terlupa boleh tengok blog ni balik. haha.

p/s : Btw, I'm typing all this by using my handphone. Laptop rosak so redha je la guna handphone ye. 

To be honest, pengalaman mengandung melahirkan memang satu pengalaman yang bernilai dan takkan pernah dilupakan, lagi lagi anak sulung. Patut lah dulu kalau org cerita pasal mengandung bersalin mesti excited semacam. bila dah lalui sendiri baru faham. haha. Walaupun serius aku cakap, its not easy dear. NOT EASY. memang banyak sgt dugaan yang kena lalui. Airmata jangan cakap lah, sakit sakit semua tu, Allah je la yang tahu. Sebab tu lah Allah muliakan seorang perempuan yang bergelar "IBU, MAK, MAMA" etc . Pengorbanan diaorang sangat besar, masa mengandung dan bersalinkan anak ni lah baru kita sedar betapa hebatnya seorang mak. :')

Ok, so lets begin !

Aku start tau aku preggy masa bulan 10, 23/10/16 . masa tu aku tak tau pun aku mengandung. aku ingatkan salah makan ke apa sebab aku ada makan makanan dekat pasar malam. so aku assume memang aku salah makan la dan aku mati mati ingat demam denggi. Hahaha. Teruk betul. 

Simptom simptom dia sebiji kot macam demam denggi. Engkau bayangkan, aku rasa nak muntah, pastu rasa senak perut, berangin, lemau, banyak lagi lah. Haha. Semua benda aku rasa sebiji macam demam denggi. Mana expect nak pregnant sebab tak rancang pun masa tu. Then masa hari tu, aku nak ambil MC je, aku pegi la Klinik Amal dekat dengan rumah. Malas nak pi jauh jauh sebab tak larat. Oh, masa ni aku dgn suami aku duduk rumah mak dia lagi. Pastu pegi klinik, Dr tanya pasal period. Aku cakap la tak dtg dah dua bulan(aku regular 2 bulan sekali). So Dr cakap, "haa takpelah, kita check urine dulu sebab simptom awak ni macam orang mengandung pun ada". So buat je lah dengan lemau nya. Pastu serius weyh masa tu berdebar gak. Hahah. Actually, malam sebelum nak pegi klinik tu cakap ngan suami, rasa mcm mengandung pun ada. pastu dia cakap, kalau ada alhamdullilah. kalau takde kita redha je. Aku pun okay je la. Tapi malam tu memang teruk gila morning sickness aku, sampai menangis kot. Pastu aku pegang la perut aku, aku cakap " syg, kalau baby ade kat dalam. Bagitau kat mama, jangan buat mama macam ni. Mama tak larat. " Uish, sedih pulak ingat​ balik sebab memang sakit sangat masa tu. haha. 

Ok sambung pasal Dr tu, lepas buat urine tu, Dr tersengih sengih, pastu dia boleh tanya suami awak mana, suami aku sebelah aku je boleh tanya macam tu πŸ˜…πŸ˜…kecil sangat kot, Dr igt adik aku la tu. haha. Dr sahkan aku pregnant dua bulan. Then muka aku tak tau nak bgtau la. Hahah. Aku macam tak percaya. Tak tau nak nangis ke nak happy ke nak apa. Suami aku muke macam nak nangis tapi control macho depan Dr. Muahaha.

Tapi yg bestnya lepas dari klinik tu, suami aku layan macam QUEEN OF THE DAY. sehari je la tapi. hahah. Dia cakap, "syg nak makan ape hari ni, syg cakap je. Abg bagi. apa apa je.semua boleh" . dalam hati aku, amboii kemain. aku masa tu memang nak benda masam je. Terus pegi CS bantai beli buah benda benda masam semua. Selalu suami tak bagi, tapi hari tu semua aku boleh makan. muahaha. Dia jadi mcm org tak betul kot masa tu, happy sangat. Semua org dia bagitau. Nak jadi bapa la katakan. πŸ˜€Pastu siap ambil MC juga hari tu walaupun tak sakit. haha. Aku biarkan je sebab tak larat weyh nak cakap pape.

Yang kelakarnya aku tak yakin ni aku pregnant. Aku ajak suami aku p beli pregnancy test. Beli dua ok. satu yang mahal satu yang murah. yg mahal tak guna pun lepas test guna yg murah. haha. nampak tak betapa aku tak percaya masa tu. Then aku sabar tunggu test pagi esoknya, sebab orang cakap test waktu pagi lagi accurate. buat test, HAA POSITIF . haha. 

2 line ! hahha. satu satunya kenangan buat UPT.


hari tu juga pegi buka buku dengan ketidaksabarannya. bila check up kat klinik masa tu, Dr cakap kandungan kecil lagi means belum dua bulan lagi la. Dr kat klinik Ama tu kira guna tarikh last period aku je. Tapi alhamdullilah takde masalah pape sebab before tau aku preggy aku angkat berat, makan benda tajam dan macam macam lagi. Fuhhh, nasib tak jadi pape .

awal awal buka buku ni cantik je, sampai hujung hujung tak tau la nak cakap guane. haha

first clinic checkup. Blur okay masa tu. πŸ˜‚

Perubahan drastik aku masa mengandung, muke aku takde seri. kahkah. Kalau sebelum preggy pakai lipstick ape semua , starting morning sickness, kalau boleh nak pakai baju keje tudung, dah siappp. sumpah malas gila nak tepek bedak la gincu la. MALAS. haha. So, siapa yang tetiba hilang seri tu, anak perempuan la tu. Sebab orang kata anak perempuan ni dia ambil seri ibu. Mueheheh. Tak tau la betul ke tak, tapi tu jadi kat aku la.


1st trimester takde masalah sangat, just layan morning sickness tapi start masuk 2nd trimester, disini bermulanyaaa dugaannn. Masa aku 5-6bulan mengandungkan Rizqah, aku admit wad for 3 days. huhu. Mimpi ngeri okay.

macam macam perasaan masa ni. hmm.

Aku ingat lagi masa aku tengah keje, perut aku belah kiri mencucuk, rasa sakit sangat, rasa macam kena toreh ngan pisau pun ade. Menangis kot masa tu, then bos aku bawa pi klinik Amal tu, klinik tu je dekat  (berjasa betul klinik Amal ni kan) Dr check pun aku dok nangis2 sebab tak tahan, nasib baik masa tu patient xde. Aku sorg je. Haha. Dr scan baby, alhamdullilah okay. Tapi ntah aku rasa sakit. Dr bagi la suntikan painkiller untuk legakan sakit tu, tapi sejam lepas tu suntikan tu tak jalan. makin sakit lagi ade lah. Pastu Dr buat drip, masuk air. Dr dah suruh pegi hospital serdang. Tak leh nak buat ape. So hari tu juga la suami aku bawa pi hospital, nasib baik masa tu dia cuti. Masa aku sakit tu, suami aku keluar ngan kawan dia. Dia tau pun lepas aku kol bagitau aku kat klinik.


Masuk wad bersalin kat hospital serdang tu terus kena admit. Dr suspek kencing kotor ( aku tahan kencing . muehehe. JANGAN IKUT TAU kalau syg baby) Dr bagi antibiotik dan drip ENAM BOTOL weyh malam tu). Tuhan je la yg tahu. lengan aku sampai lebam lebam kena ambil darah ape semua. sakit kot.   Tapi nasib baik 3 hari je dekat wad. Tak lama pun, walaupun aku rasa 3 hari tu macam 3 tahun kat hospital.  Tak tau kenapa perasaan macam  tu. Aku kena bagi antibiotic la, ubat lawaskan kencing la, then next appointment refer Dr Pakar buah pinggang sebab kena tahu buah pinggang ada masalah ke tak. Dan alhamdullilah result dia okay, aku takde masalah pape pun. Entah kenapa hari tu sakit macam tu. Penat sangat kot. Masa tu aku tak pikir ape ape pun, aku just pikir nak anak aku selamat. Suami aku jangan cakap lah. Tak tenang sepanjang aku masuk wad, sampai dia tak pegi keje. Dia sanggup tunggu kat hospital tu, huhu. Thank you abang.

Lepas admit wad tu juga la HB aku drop sampai 10.6. tu paling teruk okay  . dekat sebulan juga hb aku tak naik naik. Teruk aku bantai makan kerang , makan buah ape lagi ntah untuk naikkan hb. Last2 aku just maintain makan buah jambu batu, minum susu HL, makan madu dengan makan ubat Zincofer kk bagi. Then alhamdullilah, hb aku slowly naik 11 something. Alhamdullilah. :') Banyak tips sebenarnya nak naikkan hb, tapi kdg ade yg tak menjadi mcm aku makan kerang. Aku mkn berkilo kilo pun tak naik. hahah. Tak sesuai ngan badan aku kot. 

3rd trimester, dugaan aku start sakit pinggang, takleh tidur malam dan kaki bengkak. Syukur Alhamdullilah, kaki aku bengkak tak teruk sangat. sekali je pernah bengkak sampai aku takleh jalan. Sometimes bengkak biasa then okay​ balik. Berat aku naik 1kg sebulan kot. haha. Dari 65kg (sebelum mengandung) sampai 72kg(last timbang 9 bulan). Tak naik banyak, lagi pun perut aku memang kecik. Haha. Aku masuk 9 bulan orang tak percaya sebab perut tak nampak sangat . 9 bulan macam 5 bulan. Awal awal tu risau juga , kenapa perut aku kecik je, kan biasa org memboyot kedepan. haha. Aku punya macam biasa je,  kdg tu terasa juga bila org kata, "eh keciknya perut" tapi lama lama tu aku bersyukur sebab ada hikmah tau, salah satu aku tak yah beli baju sebab semua baju aku muatttttt. heaven weyh tak yah beli baju. Jimat sangat. Banyak lagi lah, kalau perut kecil masa ngandung tak yah risau lah. Biar kecil asal baby sihat kat dalam dah cukup. "Kecil kat dalam besar kat luar"(aku suka ayat ni. haha). Kalau besar sangat nanti susah nak teran. muehehe.

penasihat terbaik aku ^_^ πŸ’•

Dan alhamdullilah juga la sebab aku ade penasihat terbaik masa aku mengandung which is HASANAH. yeahhhhhhh. Thank you so much sanah, kau banyak bantu aku, banyak bagi info, banyak ajar aku masa mengandung sampailah sekarang. Aku stress ke aku sakit ke semua aku campak kat kau. Haha. Maaf tau. Thank you so much juga selalu pinjamkan masa untuk dengar masalah masalah negara aku. aku bersyukur sangat ada kawan macam kau. Thank you so much babe. I love you. ❤

Then masuk 39 weeks aku dah mula gelabah dah sebab seminggu lagi due aku yg sepatutnya 12/6/17 aku bersalin tapi Rizqah keluar 7/6/17. haha.

6/6/17 , Selasa

hari aku checkup macam biasa. Aku bangun pagi tu, sakit gila kat pinggang. tak leh bangun. aku rasa mcm ada mild contraction tapi aku rasa takde pape sebab sebelum tu pun aku ade false contraction. so aku buat bodoh je la, pegi je klinik dengan sakit sakit tu. Macam biasa tunggu terpacak dpn klinik 7.30pagi. klinik buka kul 8 pagi. Sambil berdiri tu aku nangis sebab sakit rasa contraction. aku positifkan diri takde pape. biasa lah org mengandung, mengade dia lain macam sikit. haha. 

Masa jumpa misi ngan Dr semua cakap " eh tak bersalin lagi awak ni." haha. Dengan jalan penguin dok jumpa diorg lagi. Bagitau kat nurse sakit rasa macam contraction. Pastu nurse cakap, "ha ah ni dah ade tanda mcm nak bersalin, tapi rasa lewat lagi kot. awak ready je la, kot kot dh nak bersalin".

Malam tu aku ajak suami aku pi Cs memandangkan dia tak OT, ingat nak jalan jalan sebab aku dh cuti bersalin seminggu masa tu. Saje minta awal sebab selalu sgt rasa sakit. lepas maghrib dah siap ni pakai tudung nak keluar, tapi suami lambat lak. So solat isyak je dulu. Masa kami tengah solat tu aku terasa macam nak terkencing. aku pikir tahan je la dulu. nanti habis solat terus pegi toilet. Habis je tahiyat akhir, aku terus p toilet. Tak sempat masuk toilet, air turun dulu. Suami lak perasan air turun masa tu, dia tanya " air ketuban ke tu?" . aku dengan perasaan blurnya, " tak tau lah sebab tadi tahan kencing. bukan kot, lagipun due tak sampai lagi ni." yakin tu cakap camtu. haha. tak pasal2 ganti baju lagi. then suami kata, "tak yah keluar la, kita dok umah je. takut air ketuban tadi tu. " . aku dah merajuk, memang teringin nak keluar jalan jalan. Hahah. nak tak nak duk je la rumah. Pastu sempat lagi google tu, air ketuban macam mana. Hahaha. tanya sanah pasal air tu, then sanah pulak yang panik. Hahahadoiii. 


Tapi tak sempat aku balas wasap sanah, air makin banyak tumpah. Serious dia rasa macam nak buang air kecil tapi kita takleh control. aku cakap ngan suami aku, "dah abang, ni confirm air ketuban. Jom kita pi hospital." .Suami aku terus ambil semua barang utk bawa p hospital. Suami aku cool lagi masa tu. aku je yang kalut sebab dah nervous nak bersalin. Cuak weyh !


Sebenarnya, tanda tanda nak bersalin tu dah ada masa tu cuma aku je tak alert sebab lepas je aku dari klinik , aku asyik nak makan je kat rumah. yg peliknya lepas je aku makan nak membuang balik. makan buang makan buang. dekat 8 kali juga la.aku rasa macam takde makanan yang stay dalam perut aku. hahaha. kira tu salah satu tanda juga la.


Masa nak pegi hospital tu, aku nak makan dulu sebab lapar. Sanah pun bagitau, sempat lagi kalau nak makan sebab biasa esok pagi baru bersalin. so kami pun dengan gigihnya nak pegi kedai makan tapi tak jadi sebab air ketuban dok leaking. Basah kain, jadi tak selesa. So, singgah la pasar malam kejap.Hahaahha. ye,singgah pasar malamπŸ˜‚. Beli buah je pun. beli anggur then pi speedmart beli roti gardenia dengan milo. pastu baru merempit pegi hospital serdang. Syukur gak lah masa tu contraction takde lagi, boleh merempit naik motor pegi hospitalπŸ˜…πŸ˜…. terima kasih rizqah sebab permudahkan mama ngan ayah pegi hospital. Kalau tak , satu hal lagi nak pegi cari kete. Masa atas motor tu juga la aku dok mengunyah roti minum milo. 😁Adoii. ingat balik mcm tak percaya pulak. Bapa aku dah risau dah sebab aku naik motor. nak buat macam mana , tu je yang kami ada. hehe.


Sampai hospital, mengunyah dulu. makan roti, kurma, milo. Bagi kenyang betul2 sebab tau, kang masuk labor room takleh makan dah. Kena start puasa. So, baik makan dulu siap siap. habis makan, pi daftar kat wad bersalin. Btw, anak pertama kena ada surat nikah tau. Entah nape diorg minta surat nikah. Ape2 la, yg penting aku bersalin. haha. Dan satu masalah famous kat hospital serdang ni wad selalu penuh. So kalau kau admit wad, wad penuh. Tunggu la 48jam dekat wad bersalin tu sampai dapat katil. tak leh buat ape lah, sebab patient terlalu ramai. Masa tu boleh rileks lagi. dr suruh tukar pad, duduk dalam sejam utk kena check. 

Aku smpai hospital pukul 9mlm. Pukul 11 tu baru start contraction. 15minit sekali. Sakitnya ya ampunnnn. nurse pasang ctg, memang ada contraction pastu Dr check jalan baru buka 3 cm. Aku terus fikir dlm kepala, "AKU MESTI BERSALIN NORMAL". habis je kena check tu, aku terus berjalan dekat wad bersalin tu. Sejam lebih jalan pusing pusing dalam wad bersalin. Nak duduk takleh sebab sakit. lagipun aku nak buka jalan cepat. Non stop berjalan sejam tu, orang dok pandang aku biarkan je. Aku nak bg jalan buka cepat. Masa tengah jalan2 tu boleh pulak jarum kat tangan terbuka, darah menitik jatuh lantai, mati mati ingat aku turun  darah. neves mama sekejap. haha. Tapi masa aku jalan jalan tu , tak lekang juga la zikir nabi yunus tu dari mulut aku. Seriously, zikir tu insyaAllah boleh kurangkan rasa sakit. Sakit je aku zikir. Masa tu leh control lagi. heheheheeh.


7/6/17, Rabu

dah masuk hari baru, pukul 2 pagi tu Nurse pasangkan ctg, tapi contraction tu dah 10 minit sekali datang. Dr tnya makin kerap sakit ke, aku pun angguk je la. sakit kot! Dr check jalan , DAH 5CM!

"yes baby, we need 5cm more"

Terus tolak labor room. masa tu 3 pagi. aku mana tau labor room macam mana, sanah pernah citer labor room tu mcm bilik tapi still kita boleh dengar org menjerit. aku daoat labor room hujung sekali and aku sorang je dalam tu! 😐 org lain dok dua orang satu bilik. aku sorang. tapi dua org pun kau mana boleh borak sbb tgh sakit. haha. masuk je bilik tu, nurse pasangkan ctg kat perut , dia siapkn alat2 yang nak guna masa bersalin. Seriau ok tengok gunting ape ntah. Entah kenapa dalam labor room tu aku rasa contraction makin kuat pulak.  5 minit sekali, sakit dia sekali datang, tak boleh nak cakap. Memang sakit 😒😒😒😒 . sakit sengugut tu 10 kali ganda sakit dia tau.  haha. aku ingat pun ngilu lagi kat pinggang ni haa .

dalam labor room, suami dah boleh teman tapi suami aku dah lentok kat ruang menunggu. nurse panggil tapi dia mana nak dengar sebab tido. pukul 5 pagi macam tu baru dia masuk and serious weyh, suami ade kat sebelah rasa sayu dia tu lain macam. dapat semangat baru tetiba. Aku pikir dalam kepala, 'sakit ni kejap je. masa ni je aku sakit. pas baby keluar semua hilang.' and mindset tu sangat membantu.

tapi dalam​ masa yg sama aku tak tahan gak sakit contraction tu dekat 10 kali gak la aku panggil nurse, dan 10 kali gak aku kena marah. haha. garang akak nurse. aku first time kot,mana lah tau sakit dia macam nak tumbuk dinding pun ada. Masa sakit contraction ni la lelaki lelaki bergelar suami kena main peranan. bagi semangat ape semua. masalahnya suami aku makin aku sakit makin dia menangis. Aku dah lah lemah tengok dia nangis. satu hal pulak nak pujuk dia dalam sakit sakit tu. haha.

Dekat pukul 6 macam tu, nurse check jalan DAH 9CM. okey 1cm lagi sayangggggggg. Tapi nak tunggu 1cm tu ya rabbi ya rasul, seksaan sakit contraction tu. Allah je la yang tahu sakitnya. masa tu kesilapan aku bila menjerit sebab terlampau sakit. Aku tau memang tak leh jerit, takut habis tenaga. Tapi sakit kan, mana ingat pape dah. Next time kalau ade lagi memang belajar dari kesilapan. Please mommy² to be, sakit macam mana pun, JANGAN MENJERIT. ambil pengajaran dari cerita aku ni. . Sebabkan menjerit aku hilang separuh tenaga aku. Dan akhirnya aku bersalin secara NORMAL + VACUUM. terpaksa ada bantuan vacuum sebab baby dah lemas and aku dah tak cukup tenaga. Agak sedih juga la sebab tak dapat bersalin normal sepenuhnya dan suami aku pun tak nampak aku bersalin sebabkan vacuum suami tak leh tunggu dekat dalam labor room. Tapi apapun aku bersyukur,

7/6/17, Rabu, 7 pagi

Alhamdullilah. Allahuakbar.


aku selamat melahirkan seorang bidadari yang sangat comel. yang dinamakan oleh ayahnya, NUR RIZQAH RAMADHAN BINTI MOHD RAMZI HAZEM. Masih terhidu bau wangian syurga masa pertama kali mama cium ubun ubunnya. Dan masa tu juga la airmata mengalir, terlalu indah kebesaran Allah. Terima kasih Allah. :') . Dia lahir masa ramadan, sebab tu ada ramadhan. hehehe.  .

Sakit yang aku tanggung selama 9 bulan dan masa nak bersalin tu hilang sekelip mata bila tengok baby keluar dah dari perut. Betul la orang cakap, bersalin memang sakit ,itu kenyataan, tapi bila dah nampak muka baby. SEMUA HILANG MACAM TU JE. :')

Terima kasih buat suami tercinta yang selalu ada di samping aku. Semalam dia dah buat session touching dah throwback semua kisah kami. aku control emosi je dengar dia cerita. muehehe. Tak mau nangis.

Terima kasih buat family tercinta dan family mertua yang tak pernah henti mendoakan kami. Yang banyak bagi sokongan. Mak bapa yang sanggup datang jauh dari Tawau semata mata nak jaga aku berpantang. :') Terima kasih makkkk pakkk. Sayang sangat.

Terima kasih buat kawan kawan yang selalu ada masa aku susah. Bila aku ada masalah , kamu semua sentiasa ada. Kamu selalu jadi penyelamat. You know who you are. :')

Terima kasih untuk semua yang bagi hadiah untuk Rizqah, macam macam yang Rizqah terima dari korang semua sampai tak terhitung untuk kami ucapkan terima kasih. Terlalu banyak. Terima kasih untuk semua yang dari jauh sanggup datang rumah tengok baby. Terharu sangat tiap kali ada org datang.

Terima kasih juga kepada semua doktor doktor, nurse nurse hospital serdang yang banyak sangat membantu masa dekat hospital. Layanan diorang semua terbaik. πŸ‘πŸ‘πŸ‘Syukur alhamdullilah, Allah permudahakn urusan sepanjang aku nak bersalin sampai lah aku keluar wad dan balik rumah. Kuning Rizqah pun tak lama, seminggu je. Dia tahu ayah dia keje kan, takleh cuti lama.  hehe. Syukur lah.

So, tu jela cerita dia.Maaf sebab memang panjang  tapi ya, aku nak abadikan cerita ni dalam blog. hehe.

Nur Rizqah Ramadhan anugerah terindah buat ku dan suami tercinta. Cahaya Rezeki Ramadhan daripada Allah.

Terima kasih Allah. Segala pujian hanya untukMu.

Oh ye,Sepanjang mengandung, aku memang suka cari maklumat. Selalunya aku refer kat facebook Group Kelab Ibu Mengandung Malaysia dengan Group Info Ibu Hamil. Dekat whatsapp pun ada group ibu ibu. Best tau group ni, ramai yang suka kongsi pengalaman, kongsi berita and kalau kita ade benda nak tanya je. Aktif pulak tu. πŸ˜‚ Tapi aku lebih suka jadi silent reader, Suka baca pengalaman diorang, ambjl tips ape semua. Lagipun sekarang kan semuanya dihujung jari.  hehe.

aktif gile kot group ni. Tiap hari kena clear chat. haha


Last but not least, 
doakan Rizqah, mama dengan ayah sihat selalu ye :)

Thanks for reading ! :)

Buntu.

pernah atau tidak ..😔

kau berjalan dan terus berjalan.. dimana ada simpang kau memilih jalan ikut jalan yang hati kau pilih. . dan bila kau jumpa satu lagi simpang, kau terpaksa memilih lagi. tapi tiba di satu tempat, ada satu tembok besar yang menghalang kau untuk terus berjalan. .

ada dua simpang,

satu simpang ada buaya, satu simpang lagia ada harimau. . dimana kau perlu juga memilih ,sedangkan kau tahu.. kalau kau pilih keduanya kau akan mati.

dan kau memilih untuk terus menghadap tembok itu dan tak nak teruskan perjalanan. kau tersungkur , kau menangis depan tembok itu dan tak mampu untuk memilih .

BUNTU. 😔😔

kemana harus kau pilih? ditelan mati emak, diluah mati bapa. 😢

berikan aku pilihan. 😭

aku sudah tidak tahu untuk memilih. semua keadaan menuding ke arah aku. semua hati sedang sakit. semua emosi sedang  membenci aku. aku sudah tiada tempat untuk pergi.

aku penat. dengan keadaan ini.

kenapa aku tidak boleh memilih takdir aku sendiri ?

aku buntu. tak mampu untuk teruskan.

matilah aku disini. 😭

JATUH.

assalamualaikum. 

aku tahu aku dah berzaman tak taip blog ni. tapi malam ni aku tak tau kenapa. aku rasa down sangat. teramat sangat. dan aku sekarang ni aku tengah menaip dalam keadaan menangis. haha. bodoh. ya .. aku bodoh.. 

aku rasa nanti .. bila satu saat aku rasa happy dan aku baca balik entry ni aku akan malu sendiri . tapi untuk masa ini aku tak kesah. sebab aku betul2 perlukan tempat untuk bercerita . tapi.. aku takde tempat untuk bercerita. bukan aku cakap family aku tak pedulikan aku.. bukan aku cakap aku dah takde kawan2 .. tapi.. ye la.. 

walau sekuat mana pun sayang kau dengan family kau. walau berjuta mana pun kawan2 yang kau ada. akan ada satu saat dimana kau perlukan tempat untuk bercerita untuk mengadu tapi tiada seorang pun yang ada disisi kau sekarang. itu yang aku rasa sekarang. what a sad life right? 

well. its about life., ada masa kita jatuh. ada masa kita di atas. ada masa kita di tengah2. dunia itu berputar. bumi itu bulat. kita takkan pernah stay di satu bucu je. kan?    

kenapa aku down? aku ada banyak sebab. dan semua itu disebabkan keadaan disekeliling aku sekarang. aku rasa semua salah aku juga. dan kadang aku benci dengan diri aku sendiri sebab gagal untuk mengatur hidup sendiri. 

btw, sambil aku menaip ni aku dengar lagu MAHER ZAIN-GUIDE ME ALL THE WAY . dengarlah. best. lagu untuk memujuk hati. . lagu untuk menenangkan hati yang kurang tenang. Allah. . 

okey. dah okey sikit sekarang. Alhamdullilah. 

aku tak tau nak cakap apa lagi. 

banyak yang aku nak cakap. tapi nantilah. 

i need rest. 

bye and sorry for this entry. 


PENAT JAGA HATI MANUSIA...

Assalamualaikum semua. Haiiiiiiii.  :') 



michieee.. michiuuu. michiuuu this blog so much. kahkah. dah lama tak update blog ni kan. hihi. 1/4/2015. hari GST semalaysia. cehhh. macam cari tarikh bermakna je nak update blog kan. haha. takdelahh. lia baru lepas buat esaimen ni haaa. mata ni lak tak leh nak tutup. segar lagiii. so rajinkan lahh jari jemari ni menaip. 

klah.. lia bukan nak cita pasal GST tu. takde maknaaa pun nak cerita pasal tu. sebab kita memberontak pun selagi PM tak isytiharkan benda tu dibatalkan pun takde guna. macam ade sorg tweet tu, " aku ni takde lah tahu sangat pasal GST, so baik aku diam. aku ni dahlah bodoh pasal GST kang kalau aku ulas pasal GST, bertambah2 lak kebodohan aku." haha. ade bunyi macam tu laa tuit dia. haha. 

Lia nak cerita pasal jaga hati manusia ni. aihh. feeling2 lak pepagi pukul 1 ni kan. haha. biar laaaaa. :P korang mesti pernah jaga hati orang kan? I mean korang biarkan hati korang sakit semata2 tak nak orang tu terasa hati or sakit hati dengan kita. Kalau tak pernah dengan member or anyone , tapi korang mesti pernah jaga hati parents korang kan? Sebenarnya kan .. nak jaga hati orang ni susah sangat. Kadang-kadang orang kata, " makan dalam " .. sakit weyhh. yes. Lia pun pernah rasa. not once, not twice tapi banyak kali. tak kesahlah dengan parents, dengan adik beradik, dgn member or anyone pun... 

Sumpah.. letih... 

Letih jaga hati orang sedangkan hati sendiri kita tak dijaga. Memang lah kita cakap nak jaga hati kau senang.. nak jaga hati aku ? sapa nak jaga ? ada kau jaga? Orang buat kita terasa pulak tak sedar yang kita terasa hati. lagi parahh. hmm. Susah kan? Tapi thats is life. Itulah realiti kehidupan. Setiap hari kau kena jaga hati semua orang di sekeliling kau. kau sakit hati ke.. kau makan dalam kee. kau terluka ke.. takde sapa nak peduli... sebab kau takkan pernah bagitau dengan sesiapa. kau just simpan dalam hati kau.. biar takde sapa yang tahu.. 

Kalau nak cerita pasal jaga hati manusia ni.. Lia rasa 10 entry pun takkan cukup.. nampak tak betapa banyak kali lia terasa hati?  sakit... korang ... sakit :'(  Lia pernah sampai satu tahap.. lia dah tak mampu dah bendung lagii. lia dah tak mampu nak teruskan.. Lia dah tak larat nak pendam lagi.. Lia buat ape? Lia luah kan dengan Allah.. Lia menangis.. Lia mengadu dengan Allah.. Sebab lia tahu Allah adalah sebaik2 pendengar.. Allah sentiasa ada untuk mendengar semua yang kita nak bagitau. Kau cerita la ape pun, Allah takkan pernah letih untuk dengar. Allah takkan pernah penat untuk dengar cerita dari hambaNYA. :') Sayangnya Allah dengan kita. Kan? :') Kalau rasa nak luah dengan someone pun boleh juga.. Tapi pilih la someone yang boleh jaga rahsia korang. yang rasa dia akan jaga aib kita sampai bila2. Ingat! jangan sampai salah pilih someone tu.Tau !

Memang penat pun jaga hati manusia..

Siapa yang kata tak penat tu.. memang bukan manusia. haha ! tapi korang ! percayalah.. setiap yang korang " jaga hati " tu , Allah akan balas dengan pahala. Allah akan kurniakan kebaikan dalam hidup kita. Trust me. Allah maha pengasih. Allah jadikan sesuatu tu bersebab. Kenapa Allah biarkan kita sakit hati ? Kenapa Allah tak biarkan je orang yang buat kita terasa tu yang sakit hati? Kenapa kita yang kena "makan dalam"? Semua bersebab lah korang... Everything happen with reason. Yeahh. cakap memang senang? yang rasa ? diri kita.. kan? But.. Korang , percayalahh. ALLAH ITU ADA !

ANDAI HARI INI KITA MENANGIS, ESOK PASTI AKAN ADA HARI UNTUK KITA TERTAWA !  :')

InsyaALLAH, berdoa jum :) Berdoa supaya Allah jaga hati kita. Biar tiada siapa yang peduli pasal hati kita. Biar tiada yang tahu apa yang kita rasa. Biar semua orang sekeliling kita mentertawakan dan mempermainkan perasaan kita. Biarkan... Biarkan mereka... Asalkan Allah selalu ada di sisi kita untuk menjaga hati kita. Asalkan Allah sentiasa ada untuk menyembuhkan kesakitan kita.

Kita hidup kerana ALLAH. Lillahi Taala. 

Hidup ni sementara je korang. Kita tak tahu bila masa kita pergi.
Andai kita rasa sendiri, jangan lupa Allah ada. 
Andai kita rasa tiada orang yang hendak mendengar, jangan lupa Allah bersedia mendengar apa pun.
Andai kita rasa kesakitan yang takkan pernah sembuh, jangan lupa Allah adalah penawar yang memberikan sembuh kepada kita. 

Percaya. 
Yakin.
Doa. 



Allah kan ada? :')

Salam sayang. 




KISAH SEMALAM. - MAK & BAPA TERCINTA -



Assalamualaikum w.b.t semua. I’m back ! 


ade ke yang rindu saya? :'(


Beribu maaf bila blog ini hanya terbiar begitu sahaja. Secara ringkasnya kenapakah mengapakah bagaimanakah dimanakah apakah begitukah, lia mendiam untuk beberapa bulan sebelum ini sebab lia tengah praktikal dan lepas tu lia balik Sabah. Sebenarnya lebih kepada masalah internet “kenapa” lia dah tak update. Hehe :3 Maaf k Maaf. :’/  Terlalu banyak benda yang berlaku... kalau lahhhh lia boleh cerita segalanya dalam blog ni. Hmm. Boleh je sebenarnyaaa tapi makan masa. Haha. Nak update blog kena tunggu ada mood menaip k macam sekarang. Heee.

Cerita semasa lia PRAKTIKAL DEKAT MPOB , insyaAllah lia akan story lepas masuk semester 2 nanti dalam next entry. Sayang kalau lia tak story ngan korang ! sebab terlalu banyak pengalaman bermakna masa praktikal tu. Hihi. Btw, dalam seminggu lagi lia akan masuk semester akhir ! wahhhh ! excited2 . heee. Sikit laa tapi keTAKUTan nak masuk tu lagi banyak k. Adesss. Final sem weyhhh. Final year project tak pikir lagi ni. Adoi., anyone bagi idea nak buat apa  untuk final year project nanti. Pleeasee. Hahaha.

So, entry ni nak cerita pasal apa? Lia nak cerita pasal bapa lia. ALIK BIN PATANG. Bapa kesayangan lia ! Lelaki terhebat dalam keluarga lia. Lelaki yang sangat2 bermakna bagi kami. Its about him. Terlalu banyak airmata yang jatuh dua semenjak ni :’( hmmm. 


Hai pak ! :D



Korang pernah terfikir tak ? pasal kematian? Pasal kesakitan? Hmm.

3 minggu lepas lia balik Tawau dengan mak , ayah dan Sitti Kartikah sekali. Tipu lah kalau lia tak cakap lia excited nak mampus balik rumah. EXCITED la woi ! nak nak dah dekat setengah tahun tak balik. Sumpah rindu. Rindu angin di Tawau. Rindu makanan di sana. Terutama rindu family :’) Alhamdullilah lia selamat sampai dekat Tawau hari tu. Rutin harian lia tak sebosan yang lia sangka. Sampai sahaja dekat Tawau, lia boleh kata HOSPITAL BESAR TAWAU tu macam hari2 lia akan pergi. 3 minggu lia asyik ulang alik dekat hospital. Kalau bukan teman mak , teman bapa. Tak merungut pun. SIKIT PUN TIDAK.


Mak, rindu :'( 
MAK. Setiap minggu mak kena jumpa Dr gigi untuk pasang gigi palsu. Mak punya gigi palsu yang bahagian gigi bawa hari tu jatuh n masuk dalam lubang tandas. Tak sengaja. So mak kena buat appointment dengan Dr pakar gigi dan buat gigi palsu yang baru. Seriously lia tak paham langsung procedure buat gigi palsu tu. Lia Cuma teman je. Tapi lia kesian dekat mak sebab mak tak dapat makan benda2 yang keras. Yelah, cuba bayangkan kita Cuma ada gigi atas tapi gigi bawah langsung, kau boleh makan benda yang keras? Tak kan?  3 kali teman mak tu , 3 kali tu juga Dr hanya ukur gigi palsu mak. Lia tak pahaammmmm. Kenapa kena ukur setiap minggu? Dan yang paling tak best 4 5 kali lak tu kena ukur. Haishhh. Sampai minggu ke 3 tu, mak dah mengamuk. Marah. Geram. Sebab mak nak sangat dah makan benda yang keras.. tapi Dr kata belum boleh guna gigi palsu tu. Entah apa lagi yg dia nak ukur =.=’ Dan janji pulak next appoinment bulan 3 sebab Dr pakar gigi tu cuti CNY. aihh. Pulakkkkkk. Hmm. Hanya mampu suruh mak lia bersabar. InsyaAllah ada hikmah.



Pak, rindu :'(


BAPA. Kisah bapa terlalu panjang dan menyedihkan :’( Lia dah maklum awal dah yang bapa akan operate mata 10/2/15.  Dr sahkan mata bapa lia ada KATARAK, sejenis penyakit mata. Pernah belajar dulu tapi entahlah penyakit apa tu :3 ... So jalan penyelesaiannya Cuma kena operate je. Dan buat pertama kali dalam hidup bapa lia, beliau setuju untuk jalani pembedahan. Padahal seorang bapa lia adalah orang yang sangat menentang pembedahan. Entah kenapa bapa setuju. Mungkin itu saja jalan yang beliau ada. So bapa setuju je. Kot. 

Berapa haribulan entah, kami datang klinik pakar mata Hospital Tawau tu untuk bapa lapor diri dan setuju untuk buat pembedahan. Sebelum bapa buat appointment tu pihak klinik mata tu check mata bapa, suruh ambil darah dan buat X-ray. Then diorang bagi kad temu janji untuk admit wad. Kos rawatan semua RM730 tidak termasuk wad.  

10/2/15 – RABU  


prosedurnyaaa. ya ampunnnn.


Hari bapa lapor diri admit wad. Kami datang awal ke hospital dalam pukul 7.30 pagi sebab kakak sulung lia, kak ani kena masuk kelas (dia cikgu) .. Seriously, hari tu hari yang sangat menguji kesabaran kami semua. Bayangkan kami datang awal pagi tapi prosedurnyaa. Allahurabbi. Rasa nak bakar klinik tu pun ada. Haha. Awal2 datang, bapa kena check mata lagi. Lepas tu pegi jumpa Dr mata tanya pasal persetujuan pembedahan , check tekanan darah ape lagi ntahh. Sampai tertidur2 mak lia. 



Tapi bapa lia tetap tenang menanti. Lia pun kuat semangat untuk teman mak bapa lia sebab lia nak bagi bapa semangat sepanjang dia buat pembedahan tu. Kesian dan Sedih. Tu je perasaan lia. Lia paham jauh di sudut hati. Bapa lia dah takut n risau. Alahai. Biasa la.. lelaki EGO. Luar nampak tough tapi dalam hati ada taman. Mak lia pula jenis yang memang straight to the point. Hati tisu. Cepat sangat tersentuh. Lia tahu mak lia dah tak tentu arah sehari sebelum bapa kena masuk wad lagi. Macam2 benda tak betul terjadi. Ce bayangkan kami langsung tak bawa keperluan n makanan untuk bapa masa masuk wad tu. Hahah. Bapa Cuma bawa diri masuk wad je. Dah masuk tu baru kalut nak cari tuala, gelas, roti bagai... moral of the story, sebelum masuk wad pastikan semua keperluan ada. Ok ? Lagipun mana la  nak ingat. First time kot bapa lia masuk wad. Mana nak ingattt. :3 2 petang lepas makan n solat zuhur baru ayah masuk wad. Muka mak risau, muka macam tak nak tinggalkan bapa jangan cakaplahh... Tak lekang dek bibir cakap pasal bapa. Nak melawat lahhh nak bawakan bapa itu lahh ini lahh. Aduhai mak. Setianya seorang isteri di samping sang suami.


 
Malam tu tidur bertemankan air mata fikirkan bapa. Tiada bapa disisi mak. Kesian tengok mak.

11/2/15- KHAMIS



Hari pembedahan. Kami datang awal 6.30 pagi. Waktu melawat pagi Cuma setengah jam, Itu pun awal pagi 6.30 pagi hingga 7 pagi. Masa kami datang tu, bapa buat lawak kata nurse bagi ubat tidur malam semalam sebab bapa tak dapat tidur. Asyik bercerita dengan kawan katil sebelahnya. Alahai bapa. Masih mampu tersenyum. Dan pagi tu bapa dah siap2 pakai baju pembedahan. Nampak bapa macam excited. Mungkin sebab kali pertama. Lega nampak senyuman bapa awal pagi tu. Waktu pembedahan belum lagi diberitahu masa tu sebab nurse kata kena tunggu giliran. Hari tu, 7 orang yang akan operate mata. Lepas waktu melawat pagi tu, lia dengan mak keluar pergi bandar. Sementara tunggu waktu melawat tengah hari. Saja bawa mak jalan2 dekat bandar sebab tak nak mak bosan dekat hospital. Tengah hari pukul 12.30pm kami datang lawat bapa. Kami nampak muka bapa dah lain macam. 



Sudahhh. Dalam hati lia, mesti ada something ni., Bila ditanya, okeyy.. dah tau.. bapa tengah takut n berdebar sebab bapa tengah tunggu giliran. Kawan sebelah katil bapa dah kena operate n dia cerita dengan bapa yang dia rasa sakit sangat masa kena operate. Bapa tak cakap. Tapi dari bahasa tubuh badannya, nampak sangat. 




 
Dan, alhamdullilah. Pukul 2 petang, bapa ditolak masuk ke wad pembedahan. Kami pun dibenarkan untuk menunggu diluar wad bedah. Mak lia masa tu, tak keruan, kerisauan di mukanya nampak jelas. Lia tahu mak tengah tahan air mata. Cuma lia tak nak mak nampak lia lemah. Lia senyum n cari kawan untuk bercerita. Tuhan sahaja yang tahu macam mana perasaan kami masa tu. Itu PERTAMA KALI dan insyaALLAH yang TERAKHIR bapa lia masuk wad. Kami menunggu di luar wad dari pukul 2 ptg sampai pukul 3.30 ptg. Nampak bapa di tolak keluar dari wad bedah...


Alhamdullilah. Terima kasih Allah. Nampak muka tenang bapa. 



Sampai dekat wad.. soalan pertama keluar dari mulut kami, “ sakit ka pak? “ ... bapa tak jawab.,. tengah sibuk nak tukar baju pesakit. Haha. Tapi alhamdullilah.. bapa boleh tersenyum lepas pembedahan tu. Hari tu, kami pastikan bapa makan n berehat dan petang tu kami pulang rumah. Penat. Seharian di hospital.

Malam tu pula aku migrain. T.T

13/2/15 – KHAMIS


Hari bapa keluar wad. Kami datang lawat bapa awal pagi macam biasa. Bapa belum boleh balik pagi tu so kami terpaksa tunggu sampai tengah hari. Pagi tu lia bawa mak keluar jalan pegi bandar lagi. Dan sengaja lia bawa mak pegi makan KFC sebab mak lia tengah mengamuk pagi tu, pasal gigi palsu tu la... huhu. Lia pun tak tau nak pujuk pagi tu. Then tengah hari tu, masa kami nak pegi melawat bapa.. kami nampak bapa turun dari lif dengan baju batiknya. Subahanallah. 


Alhamdullilah., Bapa dah boleh balik ^^

Dr nasihatkan bapa sentiasa makan ubat n banyakkan berehat selama 2 minggu. Mata bapa tak boleh kena cahaya dan makanan bapa kena dijaga.
J
Malam tu , kakak2 lia, abg ipar, anak2 buah lia, mak lia dan bapa lia semua berkumpul sekali.. kami makan bersama dan dalam masa yang sama menyambut kembali kepulangan bapa yang semakin pulih. Kami gembira bila bapa cakap dia dah boleh melihat dengan mata kirinya yang di operate.

Alhamdullilah. Allah maha besar.

TAPI ...........................................................................................................................

Siapa tahu apa yang terjadi hari esoknya kan? :’(

 **************************************************************************************************

14/2/2015 – JUMAAT 

Hari Lia balik KL. Hari yang sepatutnya mak bapa lia hantar pegi airport. For the first time in my life, mak bapa lia tak hantar pegi airport dan tak tengok lia pegi melepasi pintu gate. Seorang diri dekat airport. The saddest day in my life :’( :’( Paling teruk sekali bila lia terpaksa tinggalkan bapa lia dalam kesakitan masa nak pegi airport tu. :’(

  
mata masuk habuk tengok gambar ni :'(
badan bapa btul2 lemah :'(
Awal pagi tu, bapa lia mengadu yang dia sakit perut. Mak cakap bapa tak de selera langsung nak makan, nak minum pun tak nak. Bapa hanya terbaring lemah atas tilam. Masa tu juga lia bersiap nak bawa bapa pegi hospital, tapi bapa tak nak. Degil. Bapa memang jenis yang degil. Langsung tak nak dengar bila nak bawa pegi hospital. Sebenarnya disebalik kedegilan bapa tu sebenarnya tak nak menyusahkan kami dan lia faham bapa fikir keadaan kami masa tu, tiada kenderaan yang nak hantar. Akak sekolah, lia pulak takde lesen, teksi susah nak cari dekat kg tu. Hmm. Bapa lia hanya menahan kesakitan dan alhamdullilah tengah hari tu bapa rasa dah okay. Bapa boleh keluar pegi masjid solat jumaat. Lega rasanya. 

Namun, kelegaan itu sekejap Cuma. 

Bapa kembali mengadu yang perutnya sakit. Kali ini bapa meraung kesakitan kata perutnya seolak2 dicucuk dan berasa pedih. Buntu sangat masa tu. Cuma dapat tolong urutkan perut bapa tu dan minta bapa tahan sementara tunggu kak ani datang. Allah :’( Namun sekali lagi kami diduga bila kak ani yang satu2nya harapan utk hantar pegi hospital migrain. Dan lia paham sangat bila migrain, semua benda tak boleh nak buat apa lagi nak drive.. Memang tak boleh. :’( Bapa pula dah semakin lemah :’( Lia pula darurat nak pegi airport masa tu juga.. :’(

Tapi, segalanya dipermudahkan bila Allah berikan bantuan. :’(

Terima kasih Allah. 

Kak ani minta tolong dengan kawan-kawannya(cikgu nurizah dan cikgu hamidah. Terima kasih cikgu atas segala pertolongan yang diberikan, semoga Allah membalas segala jasa2 cikgu berdua) untuk hantar lia pergi airport dan hantar bapa pegi hospital. Sumpah berat sangat kaki nak tinggalkan rumah masa tu. Bapa lia asyik meraung kesakitan. Pertama kali dalam hidup lia tengok bapa lia tak mampu untuk menahan kesakitan. Entah apa penyakitnya. Airmata nak menitis masa tu juga tapi lia kuatkan hati, Tak Nak mak bapa lia nampak lia lemah. Hanya kucupan sayang di pipi mereka sebagai ucapan selamat tinggal.

Sayunya hati.
Kerisauan memikirkan keadaan bapa.
Sepanjang dalam flight lia menangis ingat apa yang terjadi. Tambah lagi mak kata bapa lemah sangat. Langsung takde tenaga nak bangun :’( .. Segalanya berlaku sekelip mata :’(  

Rupa-rupanya bapa ada penyakit kencing tak lawas.. terlalu banyak kafein dalam badan bapa :( sebab tu bapa rasa sakit perut n lemah sangat2. Allah :'(






Petang tadi, akak lia send gambar2 dekat whatsapp family, diorang jalan2 di Taman Permainan depan rumah. Syukur alhamdullilah. Tersenyum gembita melihat gambar bapa. Semua ni jadi kenangan buat lia dan family lia. Terlalu sakit tapi lia yakin di sebalik kesakitan ni tersembunyi 1001 hikmah. 


Bapa. Cepatlah sembuh. Cepatlah sihat. Kami nak bapa yang dulu, yang selalu buat lawak, yang akan selalu buat kami tertawa. Kami terlalu sayangkan bapa. Kami tak nak bapa sakit lagi. Kami sayang Bapa.

Semoga mak bapa terus diberikan kesihatan dan umur yang panjang. Semoga Allah sentiasa merahmati mak bapa dan sayang mak bapa sebagaimana mak bapa sayang lia dan adik beradiknya lain dari kecil hingga kami besar.  

AMIN.  

p/s : baca entry blog ni sambil dengar lagu AYAH - RINTO HARAHAP , boleh mengalir air mata beb. T.T





- Copyright © hidup si Lia Bha nie ^^ - Date A Live - Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -